Aspergedorp Grubbenvorst

Al voor 1940 was er al asperge in Grubbenvorst maar de oorlog was er debet aan dat het 'witte goud' pas echt goed doorbrak in de begin jaren vijftig. Grubbenvorst zat in de wederopbouw, men was arm, en men had niet veel meer dan arme zandgronden. Juist deze schrale zandgronden waren een perfecte voedingsbodem voor asperge. Voortrekkers binnen de aspergeteelt waren G. Thielen en G. Vaessen (Thiele-Sjraar en Vaessen Hand).

G. Vaessen was voorzitter ten tijde van de eerste Nederlandse Aspergebeurs welke werd gehouden van 20-24 mei 1950 in een tent op het beursterrein (het huidige Schuttersveld) toonden 12 bedrijven hun binding op het gebied van asperge. 6 bedrijven stonden buiten de tent opgesteld.

In deze tijd stond de aspergeteelt in de kinderschoenen en kon het maasdorp alle reklame die men kon genereren mooi meenemen. Burgemeester Gielen was bijzonder trots dat Noord-Limburg, en in het bijzonder Grubbenvorst zo op de kaart werd gezet. (Zie speech uit 1950)
In de regio Venlo en Grubbenvorst waren in 1949 liefst 1200 aspergetelers aangesloten bij de Coöperatieve Venlose Veilingvereniging G.A. (Rodestraat Venlo) De aanvoer van asperge bedroeg in 1949 zo'n 840.000 kilogram.Grubbenvorst was een dorp met uitstekende aspergegronden (o.a. Witveldweg en Meerlosebaan). Er waren rond 1950-1960 zo'n 75 aspergetelers in Grubbenvorst. Samen hadden zij zo'n 125-150 ha. asperge. De inwoners konden door de asperge financieel het hoofd boven water houden en aan arbeidskrachten was geen gebrek zeker niet na de naoorlogse babyboom. Arbeid was dus goedkoop en de verdiensten goed.

Vandaag de dag is er weinig over van die glorietijd in Grubbenvorst. Reden is het arbeidsintensieve karakter van de teelt. Arbeid is gewoon te duur en niet meer te betalen. Het aantal bedrijven is sterk geslonken in aantal. De bedrijven die zijn overgebleven zij wel gestegen in grootte. Toch is Noord-Limburg is nog steeds het meest belangrijke aspergegebied van Nederland en samen met het Duitse Walbeck (net over de grens bij Arcen) wordt in dit gebied de lekkerste asperges geteeld. Veiling ZON heeft 600 aspergetelers met een aanvoer van zo'n 6.000.000 kilogram.

Omdat Grubbenvorst lange tijd de grootste aspergeveiling ter wereld herbergde, was het maasdorp dan ook met recht het belangrijkste centrum van de aspergeteelt. Een fraai aspergemonument in het park bij het klooster herinnert aan de tijd dat Grubbenvorst steunde en groeide op de peilers van de toekomst: De Asperge.

Tegenwoordig herinnert ondermeer het aspergefeest nog aan de gloriejaren van het Witte Goud in het dorp. Toch zal voor altijd Grubbenvorst en de asperge onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Daarover zal de Witte Dame ongetwijfeld waken. Vroeger, nu en ook in de toekomst!Auteur & copyright Lei Spreeuwenberg