Kunst

Beeldende kunst in Grubbenvorst
 
Deze pagina voert u langs de beeldende kunst van Grubbenvorst. In het dorp is een ruim aanbod van kunstwerken te zien. Van monumentaal tot bescheiden, van brons tot graniet en van figuratief tot abstract. Op het gemeente kantoor in Horst is een mooie beeldenroute verkrijgbaar die niet alleen de beelden in Grubbenvorst aandoet, maar ook langs de beeldende kunst van de andere dorpskernen voert.

 

     
Boodschappentas (Dick van Wijk 1987)
De tas krijgt een speels effect door de beweging van alleen de benen onder de de tas, die het aan de toeschouwer overlaat het figuur verder zichtbaar te maken. Winkelen is een drukke bezigheid, zodat het figuur van brons bijna van het voetstuk afstapt. (Kloosterstraat Grubbenvorst)
     
     
Melkende non (Sheriff 1978)
Het bronzen kunstwerk is een geschenk van de gemeente Grubbenvorst aan de zusters Ursulinen vanwege het afstaan van de grond voor het Ursulinenpark.
     
     
Asperge kunstwerk (Hans Reijnders 2002)
Grubbenvorst staat bekend om de aspergeteelt. De natuurstenen pilaren in het kunst zijn abstracte uitbeeldingen van asperges. Deze fungeren ook als zonnewijzer. De schaduwen ervan markeren namelijk het begin en het eind van het aspergeseizoen. Verder wordt er door de roestkleurige ornamenten een link gelegd met de Maas.
     
     
Plaggenhouwer Grubbenvorst
Dit beeld is onthuld op Koninginnedag 2004. Het was een idee van de Initiatiefgroep Historisch Kunstwerk Grubbenvorst. Het is een beeld op ware grootte en staat op de locatie hoek Veestraat en Schoolstraat. De beeldhouwer is A. Grassens (Toon) uit Gemert.